JavaScript: függvények

10. osztály 10.évf_js JavaScript Web
JS függvény általános formája

Javascriptnél a függvényeknél nem kell megadni sem a paraméterek típusát, sem a visszatérési érték típusát. A függvényeket a function kulcsszóval adjuk meg, az utasításokat utasításblokkba helyezzük, a visszatérési értéket a return utasítás után adjuk meg. A függvény meghívása a függvény nevével történik megadva utána zárójelben a paraméterek aktuális értékét. Híváskor a zárójel akkor is kötelező, ha nincsenek aktuális paraméterek. A paraméterek és a visszatérési érték is tetszőleges elemi vagy összetett érték lehet.

Példa: számoljuk ki egy szám négyzetét!

A függvényt a nevével hívhatjuk meg, paraméternek pedig egy számot adtam meg, ennek a négyzetét fogja kiszámolni. Mit fog eredményül adni? negyzet(negyzet(negyzet(2)))); ?
A függvénynek megadhatok változót is paraméterként:
var szam=2;
negyzet(szam); // a szam változónak a négyzetét számolja ki

Változók láthatósága

A függvényen kívül deklarált változók globális változók lesznek. Globális változók bárhonnan elérhetőek. A függvényen belül var kulcsszóval deklarált változók a függvényre nézve lokálisak lesznek. Ha függvényen belül elhagyjuk a var kulcsszót, akkor viszont globális változó jön létre. Mivel a globális változók használata könnyen hibához vezethet, ezért próbáljuk meg számukat minimalizálni.

példa: szökőév-e az adott év?

A következő példában 2db eljárást is létrehoztam. Az egyik csak egy kiiratás, a másik megvizsgálja, hogy egy adott szám szökőév-e. A visszatérési értéke igaz vagy hamis. Ezt vizsgáljuk meg egy if segítségével. Ha igaz, akkor az s változó üres lesz, ha hamis akkor marad az értéke ‘NEM’. Az ‘ir’ függvénnyel pedig kiíratjuk a végeredményt.

Itt is használhatok szöveg bekérést:
var ev;
ev = prompt(‘Évszám:’);

példa: elektromos ellenállás kiszámítása megadott paraméterek alapján.

Feladat: kör adatainak kiszámítása. Mindegy, hogy a felhasználó a kör sugarát, kerületét, területét adja-e meg!