JavaScript tömb szűrés, egyéb hasznos függvények

JavaScript Web

JavaScript-ben többféle módon szűrhetjük a tömbök tartalmát. Nézzük meg a leggyakoribb módszereket!

filter()

A filter() metódus segítségével egy új tömböt hozhatunk létre azokkal az elemekkel, amelyek megfelelnek a megadott feltételnek. Ez egy tisztán funkcionális módszer.

find()

A find() metódus az első olyan elemet adja vissza, amely megfelel a feltételnek, nem az összeset.

findIndex()

A findIndex() metódus visszaadja annak az első elemnek az indexét, amely megfelel a feltételnek. Ha nincs találat, -1-et ad vissza.

some() és every()

A some() metódus igaz értéket ad vissza, ha a tömb legalább egy eleme megfelel a feltételnek.
Az every() metódus akkor ad vissza igaz értéket, ha a tömb összes eleme megfelel a feltételnek.

includes() + filter()

az includes() önmagában nem szűr, de gyakran használjuk más metódusokkal, például a filter()-rel együtt. Segítségével meghatározzuk, a tömb tartalmaz-e bizonyos értékeket vagy nem.

map() + filter()

a map() elsősorban az elemek átalakítására szolgál, de kombinálva a filter()-rel komplex szűrési feltételek létrehozására is használható. pl: számoljuk ki az eredetiTomb értékeinek kétszeresét, majd gyűjtsük ki az ötnél nagyobb számokat!

slice(), splice()

slice() egy tömb egy részét kivágjuk bizonyos indexek alapján
splice() elemeket távolíthatunk el egy tömbből adott indexek alapján, és opcionálisan helyettesíthetjük őket más elemekkel.

flatMap()

A flatMap() metódus kombinálja a map() és a flat() műveleteket, és használható összetett szűrési és átalakítási feladatokra.

forEach(), for() és manuális szűrés

A forEach() és for() metódussal manuálisan is létrehozhatunk egy új tömböt, ahol minden elemet egy feltétel alapján vizsgálunk meg, és csak a megfelelő elemeket adjuk hozzá.