Levelező szerver

Windows Server 2012r2

Levelező szervernek a Hmail Servert fogom bemutatni.

Előfeltétel: .NET 3.5 telepítése. Szerepkörök és szolgáltatások hozzáadása/szolgáltatások. Ehhez szükség lesz a Windows Server 2012r2 telepítő lemezére is, mert meg kell adni a .NET helyét is: például: d:\sources\SxS…

Ha készen van a .NET 3.5 telepítése, akkor következhet a Hmail server installálása. Ez egy darab telepítő fájl, amin a varázsló végig vezet. El kell fogadni a szerződési feltételeket, meg kell adni a telepítés helyét:

hmail1

mit szeretnénk telepíteni:

hmail2

milyen fajta adatbázissal szeretnénk használni, kisebb szervezeteknél, teszteléshez elég a beépített is:

hmail3

utolsó lépésként pedig egy jó bonyolult jelszót kell kitalálni neki. Ezután elindul az adminisztrációs felület, és a jelszó segítségével kezdődhet a beállítás.

hmail4.JPG

Beállítások

Meg kell adni a szerverünk domain nevét.

hmail5

Az accounts menüpontban hozhatunk létre új email címeket, illetve itt láthatjuk a már meglévőket. Természetesen módosítani is lehet őket. Néhány beállítási lehetőség: email fiók maximális mérete, automatikus válasz, továbbítás, aláírás csatolása…

hmail6.JPG

Settings/Protocols menüpontban lehet megadni az egyes protokollok beállításait. pl smtp esetében üdvözlő szöveget, küldés próbálkozásainak számát pop3 esetén a maximális kapcsolatok számát.

A Hmail server rendelkezik spam szűrővel is, többféle beállítást kínál a kéretlen levelek szűrésére. Hasznos lehetőség annak beállítása is, mit kezdjen a vírusos levelekkel, melyeket alapesetben töröl.

A Loggings menüpontban be lehet kapcsolni a logolást, ami jól jöhet hibák felderítésénél, illetve biztonsági szempontból sem árt.

Az advanced menüpontban található például az auto-ban, amelyre figyelni kell, a klienst nem-e bannolta. Ennek ideje is állítható természetesen. Ha egy kliensről nem sikerül kapcsolódni, akkor ezt is érdemes ellenőrizni.

hmail_portok

Az advanced menüpontban meg kell adni a protokollokhoz a szerver ip címét, mert alapból mind 0.0.0.0!

Utilities menüpont: backup, mellyel a mentés módját és helyét lehet megadni

Server sendout: ezzel a lehetőséggel minden felhasználónak lehet egyszerre levelet küldeni.

Diagnostics: hibakeresés. Célszerű a beállítások után lefuttatni, és megnézni, minden rendben működik-e?

További feltételek

DNS beállítás

Új mx rekordot kell létrehozni, állomás vagy gyerektartomány üresen hagyható, a teljes tartománynév a domain neve, a levelezőkiszolgáló pedig a gép neve+domain (fqdn)

Tűzfal

Engedélyezni kell a szerveren a levelezéshez használt portokat, mert magától nem biztos, hogy megcsinálja! Bejövő/kimenő szabályoknál is! A portok ott vannak a Hmailben, azokat kell felvenni.
email_fw

Levelező kliens

Ajánlott a Thunderbird-öt használni. Név: az a név, amit a Hmail-ben accountként létrehoztunk, és nyilván az az email cím és jelszó. Ha minden jól megy, akkor a folytatás gomb megnyomása után megtalálja a ‘profilt’.

thjudnerbird1

Ha esetleg azt jelzi, hogy nem talált ilyen postafiókot, akkor a szerver ip címét célszerű beírni, vagy a teljes nevét (fqdn)

thjudnerbird2

Befejezés gomb, majd biztonsági kockázatok elfogadása, és kész is!