Biztonsági mentés

Operációs rendszerek

Az adatmentés, vagy biztonsági mentés a számítógépen tárolt információkról történő biztonsági másolat készítése, arra az esetre, mikor az eredeti forrásadatokat tartalmazó tároló megsérül.

A mentés többféle rend szerint történhet:

Nincs mentés
Teljes mentés minden alkalommal
Növekményes mentés
Differenciális mentés
Folyamatos védelem

Nincs mentés

A legrosszabb lehetőség. Egyes felmérések szerint az otthoni felhasználók több mint 80%-a nem végez rendszeres mentést. Ez jelentős veszélyt jelent az adataikra, hiszen ha valamilyen okból elvesznek (meghibásodás, téves törlés, az eszköz elvesztése), nem pótolhatóak.

Teljes mentés

Ez foglalja a legtöbb helyet, viszont ebből a legegyszerűbb visszaállítani is az elveszett fájlokat. Minden egyéb mentési rendnek ez az alapja. Ütemezése legalább havonta 1, de jobb inkább hetente. Természetesen tárhely és költés függvényében.

Differenciális (különbségi mentés)
Mindig az utolsó teljes mentés óta változott adatokat mentjük. Ez azzal jár, hogy a differenciális mentés a teljes mentést követően folyamatosan növekszik. A visszaállításhoz az utolsó teljes és utolsó differenciális mentésre van szükség.

Inkrementális (növekményes mentés)
A folyamat itt is egy teljes mentéssel kezdődik, utána mindig az utolsó mentés óta történt változásokat mentjük. A teljes visszaállításhoz az utolsó teljes mentésre és az összes inkrementális mentésre szükség van. Ezzel a módszerrel az utolsó teljes mentésig visszamenőleg bármely korábbi állapot is visszaállítható.

Folyamatos védelem
Minden adatot, illetve adatváltozást pár másodperc késéssel a mentési adathordozóra írjuk, így minden egyes korábbi állapot előállítható, azonban ez a módszer követeli a legnagyobb tárhelyet és sávszélességet.

Adathordozó

A használt tároló modelltől függetlenül az adatokat tárolni kell bizonyos adathordozóra.

Mágneses szalag
A mágneses szalag már régóta a leggyakrabban használt adathordozó az ömlesztett adattárolás, biztonsági mentés, archiválás és adatcsere számára. szalag általában nagyobb nagyságrendű jobb kapacitás-ár arányt mutatott a merevlemezhez képest, de a közelmúltban a szalag és a merevlemez arányai sokkal közelebb kerültek. Számos formátum létezik, amelyek közül sok a tulajdonos vagy egyes piacokra jellemző, például nagyszámítógépek vagy a személyi számítógép egy bizonyos márkája. A szalag egy soros hozzáférési közeg, így bár a hozzáférési idők rossz lehet, az adatok folyamatos írása vagy olvasása ténylegesen nagyon gyors lehet. Néhány új szalagos meghajtó még gyorsabb, mint a modern merevlemezek.

Merevlemez
A merevlemez kapacitás-ár aránya sok év alatt gyorsan javult. Ezáltal a mágneses szalaggal versenyképesebbé válik, mint ömlesztett adathordozó. A merevlemez-tárolás legfontosabb előnyei az alacsony hozzáférési idő, a rendelkezésre állás, a kapacitás és a könnyű használat. A külső lemezeket helyi interfészek, például SCSI, USB, FireWire vagy eSATA, vagy hosszabb távú technológiák, például Ethernet, iSCSI vagy Fibre Channel segítségével lehet csatlakoztatni. Egyes lemezalapú biztonsági rendszerek, például a virtuális szalagkönyvtárak támogatják az adatok deduplikációját, ami drámaian csökkentheti a napi és heti biztonsági mentési adatok által felhasznált lemez tárolókapacitását. A merevlemez-mentések legfőbb hátránya, hogy könnyen károsodnak, különösen a szállítás során (például a helyszíni biztonsági mentéseknél), és hogy évek közötti stabilitásuk viszonylag ismeretlen.

Optikai tárolás
A rögzíthető CD-ket, DVD-ket és Blu-ray lemezeket általában a személyi számítógépekkel használják, és általában alacsony a médiaköltség. Mindazonáltal ezeknek és más optikai lemezek kapacitása és sebessége jellemzően kisebb nagyságrendű, mint a merevlemez vagy a szalag. Sok optikai lemezformátum WORM típusú, ami archiválásra használható, mivel az adatok nem módosíthatók. Az automatikus váltó vagy a zenegép használatával az optikai lemezek megvalósíthatók a nagyobb méretű biztonsági rendszerek számára. Egyes optikai tárolórendszerek lehetővé teszik a katalógusban tárolt adatok mentését emberi érintkezés nélkül a lemezekkel, ami lehetővé teszi a hosszabb adatintegritást.

Szilárd állapotú tárolás
Más néven flash memória, hüvelykujj meghajtók, USB flash meghajtók, CompactFlash, SmartMedia, Memory Stick, Secure Digital kártyák stb. Ezek a készülékek viszonylag drágák alacsony kapacitásukhoz es a merevlemezekhez képest, de nagyon kényelmesek de a biztonsági mentéshez viszonylag alacsony adatmennyiségek. A szilárdtest-meghajtó nem tartalmaz semmiféle mozgatható részt, ellentétben a mágneses meghajtókészülékével, így kevésbé érzékeny a fizikai károsodásra, és hatalmas átviteli teljesítménye 500Mbit / s-6Gbit / s. Az SSD-k által kínált kapacitás tovább növekszik, és az árak egyre gyakoribbá válnak.

Távoli mentési szolgáltatás
Amint a széles sávú internet-hozzáférés egyre szélesebb körben elterjedt, a távoli mentési szolgáltatások egyre népszerűbbek. Az interneten távoli helyre történő mentés védelmet nyújt a legrosszabb forgatókönyveknek, például tüzekkel, áradásokkal vagy földrengésekkel, amelyek minden más biztonsági mentést elpusztítanak a közvetlen környezetben. Van azonban számos hátránya a távoli mentési szolgáltatásoknak. Először is, az internetkapcsolatok általában lassabbak, mint a helyi adattárolók. A lakossági széles sávú szolgáltatások különösen problémásak, mivel a rutin biztonsági mentéseknek olyan upstream linket kell használnia, amely általában sokkal lassabb, mint a downstream link, amelyet csak alkalmanként használnak a fájl biztonsági másolatának lekéréséhez. Ez általában korlátozza az ilyen szolgáltatások viszonylag kis értékű, nagy értékű adatainak használatát. Másodszor, a felhasználóknak meg kell bízniuk egy harmadik féltől származó szolgáltatótól, hogy megőrizzék adataik adatainak biztonságát és integritását, bár a titkosságot az adatok titkosítása előtt biztosíthatja a biztonsági szolgálatnak a titkosítási kulcs segítségével történő átvitelét megelőzően. Végül a biztonsági mentési szolgáltatásnak magának kell alkalmaznia a fenti módszerek valamelyikét, így ez a hagyományos biztonsági mentések összetettebb módjának tekinthető.