C# eljárások, függvények

11. osztály 11.évf_c# C# programozás Programozás

Eljárásokat akkor használunk, ha egy hosszabb programot kell írnunk, és növelni akarjuk az átláthatóságát. Így nem kell mindent a main alá betenni, szét lehet tagolni. Egy eljárást többször is meg lehet hívni, viszont elég ha csak 1 helyen programozzuk le! Milyen takarékos 🙂 Egy eljárás tulajdonképpen egy részfeladatot lát el. Az eljárásra a nevével hivatkozunk. Egy eljárás állhat a main előtt, vagy után is!

Az eljárásnak van neve, visszatérési értéke, törzse amely tulajdonképpen a program és lehetnek paraméterei is.
Alapvető felépítése:
static void eljarasneve()
   { utasítások }
Az eljárások ugyanabba az osztályba kerüljenek! Egy eljárásnak is lehetnek további eljárásai! A változókra viszont vigyázni kell, mert alapvetően a saját változóikat képesek használni! Természetesen ha az adott osztálynak adunk változót, akkor azt látják. Ilyenkor használjuk a static-ot. 
pl: class Program
   {
    static int valtozo=0;

Első példa: saját eljárás, amivel elválasztó vonalakat írhatunk ki. Az eljárásunk neve: elvalaszto(), amit a főprogramban kétszer hívunk meg.

Második példa: téglalap területe, kerülete szétbontva adatbekérésre és kiírásra:

2.példa kiegészítve: Téglalap kerülete és területe szétbontva eljárásokra, while ciklus, adatbekérésnél csak pozitív számokat fogad el a program. Adatok kiírása megadott kurzor pozícióba.

3. példa: kérjünk be egy szót, és írassuk ki ‘fordítva’.

4. példa: az elálasztó vonal hosszát is paraméterrel adjuk meg. Ha a fel nevű változó hamis akkor 80 karakter hosszú lesz a vonal, ha fel igaz, akkor csak 40 karakternyi.

Függvények

A függvények olyan eljárások, amelyek egyetlen értéket adnak vissza a főprogramnak. A függvénynek tehát van visszatérési értéke. (return)

A főprogramnak ezzel a visszatérési értékkel valamit csinálnia kell, lehet ez egy egyszerű kiíratás, számítás, felhasználás egy másik eljárásban…

Példa: Faktoriális számítása.

Függvény: mi van akkor, ha nem tudjuk mennyi paramétert fogunk használni? Készítek egy kerulet nevű függvényt. Ennek lehe 0,1,2,3.. esetleg több paramétere. Ebben az esetben egy tömbbe fognak kerülni a paraméterek. A tömb mérete lekérdezhető, és elemeire a tömbnél szokásos indexeléssel hivatkozhatunk.

Összetett feladat, több részfeladattal.

1.részfeladat: Van egy biciklis futár, aki a távolságtól függően kap fizetést. 1-2km/500Ft, 3-5km/700Ft, 6-10km/1000Ft. Készítsünk függvényt, ami kiszámolja a megadott távolság alapján, mennyit keres a futár!
2.Szerkeszthető-e háromszög a bekért oldalhosszal? Használjunk függvényt a megoldáshoz!
3.Az adott szám prímszám-e? Használjunk függvényt a megoldáshoz!
4. A részfeladatokat válasszuk el a korábbi elvalaszto eljárás segítségével!