Szerver gépek

Operációs rendszerek

Szerverek

A szerver, azaz kiszolgáló számítógépek is a személyi számítógépekhez hasonló alapelemekből épülnek fel, elvi különbséget a működésük nem rejt. Ám a gyakorlati kialakításuk jelentősen eltérhet a már megismert PC-kétől.

85

Blade szerver

86

Rack szerver

A különbséget a használati cél okozza. Amíg a személyi számítógépnek saját adataink tárolásán kívül elsősorban a multimédiás alkalmazások futtatását, a felhasználóbarát kezelést kell szolgálnia, addig a kiszolgáló gépeknél erre semmi szükség nincs.

De általában szerverekről beszélni nem szerencsés, hisz ezek is több kategóriát jelentenek. Megkülönböztethetjük azokat a felhasználási cél szerint:

 • adatbázis kiszolgálók;
 • levelező szerverek,
 • web szerverek;
 • nyomtató szerverek;
 • alkalmazás szerverek, s még hosszan sorolhatnánk.

A hardverkiépítés, szerkezeti kialakítás szempontjából is több típust alkalmazunk:

 • PC szerver, ami azt jelenti, hogy képességeit, s fizikai méreteit illetően is a személyi számítógépek sorába tartozik, ám a kiszolgáló funkcióhoz igazodó hardverkonfigurációt tartalmaz;
 • miniszámítógépek: ne tévesszen meg bennünket a nevük, akár több száz felhasználó kiszolgálását is képesek ellátni;
 • mainframe szerverek, azaz a nagy számítógépek.

A különleges igények, melyeket ki kell elégíteniük:

 • minél nagyobb rendelkezésre állás: a szerverek általában folyamatos üzeműek, az elvárt szint a 99,9% (azaz az üzemidő legalább 99,9%-ában rendeltetésszerűen kell működniük);
 • nagy háttértár kapacitás: ezt megfelelő számú merevlemezes háttértároló eszköz kezelésének képességével lehet elérni;
 • nagy adatbiztonság: a szervereknél alkalmazzák a merevlemezes tárolóknál már megismert, hibatűrő RAID konfigurációkat, így egy-egy háttértár kiesése nem feltétlenül vezet adatvesztéshez;
 • hibatűrés: nem csak az adattároló, hanem más hardveregység hibáját is a működés leállása nélkül kell elviselnie, amire az egyes egységek többszörözése a megoldás;
 • a gép leállítása nélküli karbantarthatóság, javíthatóság: a SCSI kapcsán már említettük a „HotSwap” technológiát;
 • a távolról történő kezelés lehetősége.

Mindezt a kimondottan e célra készülő elemekkel érhetjük el. A számítógépházat általában a hardverelemek befogadását szolgáló keretek (blade-szerverek), vagy az elemek rendszerezésére szolgáló szekrények (rack szerverek, melyekben az egyes „fiókok” a rackek) helyettesítik, melyek a modulrendszerű elemek sorát képesek összeilleszteni a rendszerben.

A redundanciát (hibatűrést) speciális kialakítású eszközök szolgálják. Nézzük ezt meg egy tápegység kapcsán. A számítógép összeszerelésekor mi magunk is fogtunk már meg tápegységet, láttuk, mennyi csatlakozó vezeték kusza tömege jön ki belőle, különböző funkciókkal. Ez nyilván nem teszi lehetővé az üzem közbeni cserét. S a több tápegység párhuzamos csatlakoztatását sem.

87

Szerver hot-swap tápegysége

Mint látjuk, a szerverhez szánt tápegység a kimenetein megjelenő feszültségeket egy közös gyűjtősínhez továbbítja, s az eszközök erről vezetik el a szükséges feszültségszinteket. Mivel a sínhez több tápegység csatlakozik, az egyik meghibásodása a rendszerben üzemzavart nem eredményez. Ráadásul az alkalmazott eszközök jelentős biztonsági tartalékkal is rendelkeznek (a rendszer túltervezett).

A szerverekben az alkotóelemeket többszörözik

Ám ez nem óvja meg az eszközt egy esetleges áramszünettől. Már egy igen rövid ideig tartó áramkimaradás is üzemzavart eredményezne, ezért ezek kivédésére szünetmentes tápegységek biztosítják a hálózati feszültséget. Ha hirtelen leállás következne be áramkimaradás, vagy más rendkívüli ok miatt, a szerverek automatikusan újraindulnak a tápfeszültség ellátás helyreállásakor – ehhez kezelői beavatkozásra sincs szükség.

S ekként oldják meg minden funkcionális elem csatlakoztatását: a hűtőventilátorok, a merevlemezek, de még a mikroprocesszorok, memóriák áramköri lapkáit is fiókos rendszerben lehet üzem közben cserélni. Ahhoz, hogy az összehangolt működést ez ne zavarja meg, a funkcionálisan feltétlenül kapcsolódó elemeket egy egységbe fogják:

88

Sun szerver hot.swap cserélhető főegységekkel (mikroprocesszor, RAM)

Ugyanakkor számos, a PC-ben nélkülözhetetlen eszköz felesleges egy szerver esetében. Nem hogy komoly videokártyára, vagy akár a legegyszerűbb hangkártyára sincs szükség, de a távoli kezelés miatt sok esetben még monitor, vagy billentyűzet sem csatlakozik a géphez.