Python: stringek

10. osztály 10.évf Python Programozás Python

Röviden tömören: szöveg. De egy string lehet akár több szavas is… pelda=”Több szavas string” A string tartalmát idézőjelek vagy aposztrófok közé kell tenni!

A stringek karakterein végig tudunk menni, hasonlóan egy listához. A számozásuk is ugyanúgy működik, a 0.indexű elem a string első „betűje”.

len() String hosszának meghatározása.

in Segítségével meg tudjuk nézni, adott string szerepel-e egy másikban? A kis és nagybetűkre figyelni kell! Természetesen itt is használható a not in

String összefűzése: + művelettel.

String darabolása – hasonlóan működik, mint a listáknál, meg lehet adni mettől-meddig akarjuk kiíratni. Itt is használható a : is, és a negatív indexelés is.

lower() és upper() String átalakítása kisbetűssé és nagybetűssé. Ennek főleg keresésnél van haszna, célszerű átalakítani a keresett szót és azt is amiben keresünk végig egyformára.
casefold() Kisbetűssé alakítja a szöveget. „Erősebb”, mint a lower.

capitalize() A string első karakterét nagybetűsre alakítja.

strip() Eltávoltja a szöveg előtti és utáni szóközöket.

replace() Ki tudjuk vele cserélni a megadott stringe(ke)t másikra. Nem írja felül a változó értékét!

split() Segítségével darabolni tudjuk a megadott string alapján a szöveget.

format() Segítségével a numerikus típusú változók értékét is ki tudjuk íratni szövegként. Hasonlóan a c#-hoz itt is használhatunk helyörzőket {0}{1}… számozásuk 0-val kezdődik.

count() Megszámolhatjuk adott string hányszor tartalmaz egy másikat. Meg lehet adni neki azt is, mettől-meddig keressen!

Példák:

Készíts felhasználó nevet! A felhasználói név a vezetéknév és a keresztnév első 3 betűjéből, illetve a születési hónapból és napból álljon! pl: Teszt Elek 1999.05.06 >> tesele0506