C# MySql.Data – Adatbázis kezelés konzolos alkalmazással

12. osztály 12.évf_sql C# programozás Programozás SQL

Ebben a tutorialban a Xampp-on futó MySql adatbázist fogjuk összekötni C# konzolos alkalmazással, és felhasználjuk hozzá az Oldtimer emelt érettségi feladatot. A témakört csak érintjük, mert érettségin nem szerepel, és a tanmenetben is alig 4 órát foglalkozunk vele.

Első lépésben létrehozunk egy konzolos alkalmazást (Console App .NET Framework) Utána a NuGet Package Managerben feltelepítjük a MySql.Data csomagot. Solution Explorerben jobb klikk, majd a helyi menüben megtalálható. Ha sikeresen feltelepült, akkor a SolutionExplorer/References-ben meg fog jelenni.

A Mysql.Data csomag használatához importálni kell a szokásos módon: using MySql.Data.MySqlClient;

Következő lépésben megadjuk a csatlakozás adatait: (Xampp – localhost, alap root felhasználó, nincs jelszava, default port, adatbázis neve) A Xamppnak futnia kell, és tartalmaznia az oldtimer nevű adatbázist nyilván az adatokkal együtt! Ezzel a rövid kóddal megpróbálunk csatlakozni az adatbázishoz, hibakezeléssel együtt.

Első lekérdezésnünk. Egy változóba – sql_parancs- beírjuk a konkrét sql kódot. Utána használjuk a MySqlCommand osztályt, ez fogja végrehajtani az sql utasítást. Az eredmény kiolvasásához a MySqlDataReader osztályt használjuk, az sql parancs lefuttatásához pedig az ExecuteReader() függvényt . 1db adatot várunk eredménynek., amihez a kiolvas1 változón keresztül férünk hozzá, ennek a 0. eleme lesz amit ki akarunk iratni.

Második lekérdezésünk: irasd ki a limuzinok nevét, színét! A megoldás nagyon hasonlít az előzőre, csak itt 2 adatot várunk.

Insert into – új rekord felvétele az adatbázisba. Itt az ExecuteNonQuery() függvényt használjuk a lekérdezés futtatásához. Ezt a függvényt lefuttatja az sql parancsot, és megadja, hány sort illesztett be. Nyilván, ha ez 0, akkor nem történt meg az új rekord beszúrása a táblába.